Keskinen Uusimaa -
fillarihullun
taivasko?

Keskinen Uusimaa rajoittuu lännessä Nurmijärveen, idässä Sipooseen. Pohjois-eteläsuunnassa Valtionrautateiden päärata Keravalta Hyvinkäälle toimii mainiona maantieteellisenä mittatikkuna. Pinnanmuodostukseltaan keskinen Uusimaa on poimuilevaa tasamaa-aluetta, jolta puuttuvat Pohjois- ja Itä-Suomen vaara- ja mäkimaastot. Siitä huolimatta keskiseen Uuteenmaahan tutustuvan pyöräilijän yllättää reittien raskaus. Se johtuu siitä, että pienemmillä teillä on vaikea päästä kunnon rytmiin kun koko ajan edessä on pientä nousua ja laskua. Lisäksi keskinen Uusimaa tarjoaa paljon aavoja pelto-osuuksia, joilla tuulee suurimman osan vuotta hyvinkin ikävästi. Oikeastaan tieosuus vanhan Lahdentien Keravan risteyksestä Mäntsälään tarjoaa ainoan pidemmän tasaisen pätkän.

Nuorten elokuva Cyclomania (2001) kuvattiin juuri keskisen Uudenmaan alueella. Se ei ole ihme, sillä harjoitteluolosuhteiltaan keskinen Uusimaa tarjoaa mitä mainioimmat mahdollisuudet kunto- ja kilpapyöräilyyn. Tapasin kerran Pornaisten seudulla miehen, entisen kilpapyöräilijän ikämiessarjoista. Hän oli tulossa Keravalta ja ajamassa Pornaisten kautta kotiinsa. Muutamia kilometrejä siinä poljettuamme mies kertoi käyneensä Järvenpäässä tutun ulkomaisen hierojattaren käsittelyssä. Mies oli naimisissa, näin sen sormuksesta, mutta en kehdannut käsitellä aihetta enempää. Matkasimme yhdessä aina Keravan keskustaan, jossa hyvästelimme. Minä käänsin pyöräni kohti Tuusulanjärveä ja Järvenpääntietä. Alkoi sataa ja kotiin saavuttuani olin likomärkä.

Koko Etelä-Suomen jyrkimmän nousun tapaa matkalla Pornaisista Nikkilään, melko nopeasti Pornaisten kirkon jälkeen. Siinä tottumattomalla pulssi kohoaa hetkessä yli 170 lyönnin minuutissa. On hyvä saavutus, mikäli pystyy ajamaan mäen päälle satulasta. Melko vaativaa maastoa löytyy myös Pornaisista Hinthaaraan. Mäntsälästä Kellokoskelle kulkeva vajaan 20 kilometrin reitti panee myös elimistön koetukselle.

Mitä mainioin sunnuntaipäivän ohjelmanumero voisi hyvinkin olla retki, joka suuntautuisi Pitohoville (ent. Lahjapysäkki). Tämä monen janoisen ja nälkäisen matkalaisen keidas sijaitsee aivan Mäntsälän kupeessa. Paikasta voi ostaa myös mukaansa erilaisia lahjatavaroita. Riippuen siitä, missä itse kukin asustelee, Pitohovilta voisi polkea Nummisen, Halkian ja Haarajoen kautta vanhalle Lahdentielle - ja siitä kotiin.

Järvenpäässä asuvalle himopolkijalle suosittelisin seuraavaa matkaa: Mäntsälä-Pukkila-Askola-Monninkylä-Pornainen-Järvenpää. Voin luvata, että sauna maittaa tuon lenkin jälkeen. Monesti etenkin keväisin ja syksyisin sinänsä helppo vanha Lahdentie muuttuu todella inhottavaksi voimakkaan tuulen vuoksi.


Klikkaamalla nuolta pääset
edelliselle sivulleni